perjantai 15. tammikuuta 2016

Mietteitä vaihdon jälkeen

Nyt, kun olen noin viikon verran katellut taas Suomen maisemia, voisin vähän koota, mitä jäi päällimmäisenä mieleen vaihdosta ja mitä tuli opittua.

Näitä suurkaupungin valoja on ikävä!

Ei voi kuin todeta näin alkuun, miten mahtava ja tapahtumarikas syyslukukausi on takana! Paljon tuli nähtyä ja koettua. Ensimmäinen viikko meni Hong Kongissa ehkä hieman alkukankeuden merkeissä, kun uutta asiaa, tietoa ja ihmisiä tuli joka tuutista ja jetlag painoi päälle. Öisin ei saanut kunnolla nukuttua. Välillä heräsi käytävältä kantautuvaan meteliin tai kun naapurihuoneen tyttö koputti oveen klo 01.00 aikaan kysyäkseen haluaisimmeko syödä hänen kanssaan viinirypäleitä. Miksikäs ei, kun kerran jo herättiin :D


Ekasta viikosta kun selvisi ja arki ja jonkinlaiset rutiinit alkoivat rullata tuntui aivan ihanalta, kun tiesi, että tätä kaikkea kivaa on edessä vielä monen monta viikkoa. Eihän arki vaihdon aikana ollut samanlaista kuin Suomessa opiskellessa, kun  Hong Kongissa ja lähiseuduilla riitti niin paljon nähtävää ja tutkittavaa. Lähes joka ilta tuli poistuttua kampukselta ja viikonloput meni reissaillessa joko Hong Kongissa tai jossain päin Aasiaa. Eräs saksalainen tyttö sanoikin, että kotiinpaluu voi tuntua oudolta, kun joka viikonlopulle ei olekaan enää reissu- ja bilesuunnitelmia. Syksyyn mahtui opintojen lisäksi päiväreissut Macaoon ja Shenzheniin, matkat Filippiineille, Taiwaniin, Hainanille ja Malesiaan sekä perheen kanssa tuli vietettyä yhteensä pari viikkoa Vietnamissa ja Kambodzassa.

Kiinalainen portti Shenzhenissä

Vaihdon aikana kielitaidon lisäksi kehittyi ainakin kärsivällisyys, itsevarmuus ja ongelmanratkaisukyky. Ei kaikki päivät pelkkää iloa olleet, vaan toki väliin mahtui huonompiakin hetkiä.  Välillä tuli kinkkisiä tilanteita eteen, kun toinen osapuoli ei puhunut englantia ja mun kantonin ja mandariinin alkeilla ei kovin pitkälle pötkitä. Kielimuurista huolimatta mm. improvisoimalla ja elehtimällä ja viimeisimpänä pyytämällä jotain paikallista tulkkaamaan, tilanteet tuli aina hoidettua. Jos suurimmat väärinkäsitykset, jotka aiheutuivat kielimuurin takia, olivat mitä mielenkiintoisimmat ruoka-annoksien sisällöt, joita en mielestäni ollut tilannut, niin selvisin ongelmallisista tilanteista mielestäni suht hyvin.

Ruoka oli välillä mitä oli, mutta nyt syön helpommin mitä eteen sattuu, kun nirsoilulle ei ollut syksyn aikana varaa. Suomessa on totuttu ehkä liian puhtaaseen ruokaan. Esimerkiksi Kiinassa eläimistä käytetään lähes kaikki osat eri muodossa ruuanvalmistuksessa. Luut, jänteet ja nahka lihanpaloissa olivat siis arkipäivää. Jos on jokin tarkka ruokavalio tai pahoja allergioita, suosittelen ottamaan näiden ruoka-aineiden nimet ylös merkeillä kirjoitettuna. Se helpottaa huomattavasti selvittämään onko kyseistä ainesosaa vaikkapa jossain kastikkeessa tai ruoka-annoksessa.

Possuburgeri, nuudelikeitto ja kola AAB:n ravintolasta

Vaihdon aikana opinnot etenivät 24(=4x6op) opintopisteen verran. Pääsin kaikki kurssini läpi ja arvosanat vaihtelivat C- ja B+ välillä. Opintoja Hong Kongissa ei ole ikävä, mutta vaihtariporukkaa ja hyvää ilmapiiriä on. Lähes kaikki syksyn yli 220 vaihtarista asuivat kampuksella ja mielestäni oli kivaa, kun kavereihin ja tuttuihin törmäili sattumalta ja sovitusti kampuksen alueella. Oli myös helppo suunnitella yhteisiä juttuja ja menoja, kun kaverit asuivat samassa rakennuksessa. Läheisimpien kavereiden kanssa on tullut pidettyä hyvin yhteyttä ja tapaamisiakin on suunnitteilla.
Rahaahan vaihdossa tunnetusti menee. Uskalsin laskea paljonko tuli 4,5 kuukauden aikana kulutettua ja noin 7700€ meni. Suurimmat menoerät olivat suorat lennot HKI-HKG-HKI  lisämatkalaukun kanssa 799€ ja yliopiston lasku, johon sisältyi mm. asuminen kampiksella sekä viisumi- ja käsittelykulut, 9850hkd eli sen hetken kurssin mukaan 1150€. Vakuutuksiin meni 300€. Rokotuksiin ei mennyt rahaa, koska olin ottanut A- ja B-hepatiittirokotteet aiemmin enkä ottanut japanilaisen aivokuumeen tai lavantaudin rokotteita, joita suositeltiin ottamaan oman harkinnan mukaan. Kun en kuulu riskiryhmään, totesin pärjääväni ilmankin.

Eniten meni rahaa matkusteluun. Tuli käytyä kuudessa eri maassa ja hankala arvioida paljonko meni näihin reissuihin rahaa, mutta jotain reilua 2000€ veikkaisin. Vapaa-ajalla Hong Kongissa saa rahaa palamaan, mutta halvallakin voi elää. Riippuu siitä miten vapaa-aikansa kuluttaa. Metrolla matkustaminen nyt ainakin oli halpaa. Yliopistolta sai 1350€ vaihtoapurahaa ja siihen ulkomaan opintotuki ja asumislisät päälle, joista kaikista tuli yhteensä noin 3280€. Omia säästöjä tai opintolainan ottoa suosittelen. Ite pärjäsin ilman opintolainaa.

Vietnamin dongeja

Miksi kannattaisi hakea vaihtoon juuri Hong Kongiin? Hong Kongissa on paljon nähtävää ja aina jotain tekemistä & ihmisiä liikkeellä. Kaupungin sijainti on hyvä eli Hong Kongista on melko lyhyt matka lentäen moneen eri Aasian maahan. Tämä seikka mahdollistaa matkustelun, vaikka aikaa reissuun ei olisi kuin pari kolme päivää. Hong Kongissa pärjää myös melko hyvin englannin kielellä. Kaupoissa ainakin on yleensä vähintään yksi työntekijä, joka puhuu englantia. Pienemmissä ravintoloissa näin ei ollut, mutta sitten annoksista oli usein kuvia, joka ehkä helpotti valinnan tekemistä. Ilmasto on omasta mielestäni miellyttävä. Tänä syksynä oli siis poikkeuksellisen lämmintä ja shortsikelit jatkuivat marraskuun loppuun. Aurinkoa ei tietenkään joka päivä ilmansaasteiden takia näkynyt. Hong Kongissa on pilvenpiirtäjien, isojen ostoskeskusten ja ihmispaljouden lisäksi paljon kaunista luontoa ja pieniä saaria, joille voi paeta, jos suurkaupungin syke tuntuu ahdistavalta. Varsinkin vaelluksen ystäville kaupunki tarjoaa upeita vaellusreittejä.

Ocean Parkissa tyttöjen kanssa

Hämmästyttävän tyhjä metro

On the way to Lion Rock

Lamma islandin rantaa

Hong Kongissa on noin 7 miljoonaa asukasta ja pinta-alaa on vähän eli jos ihmispaljous kauhistuttaa, niin sitten tämä ei ole ehkä paras vaihtoehto. HKBU sijaitsee Kowloon Tongin alueella ja siellä ei ole yhtä "täyttä" kuin esimerkiksi Mong Kokissa tai Hong Kongin saarella eli mua ei päässyt ihmisten määrä ahdistamaan. Lisäksi hitaasti matelevia kännykkäänsä räplääviä ihmisiä oli joka paikassa eli heihin sai tottua. Hanavettä ei voi juoda, joten veden ostaminen voi tulla kalliiksi, jos asuu kampuksen ulkopuolella. HKBU:n asuntoloissa ja koko yliopiston alueella oli vesiautomaatteja, joista sai ilmaista juomakelpoista vettä, joten ei tarvinnut raahata juomavettä kaupasta. Jos on pitkä tai suurella kengänkoolla varustettu henkilö, kannattaa tuoda omat vaatteet ja kengät mukana. Toki Hong Kongissa on paljon kansainvälisten ketjujen liikkeitä, mutta paikallisista liikkeistä on vaikea löytää kenkiä jos kengännumero on 40 tai yli. Muutenkin koot on pienempiä. Ostin muutamat kengät ja Suomessa käytän kokoja 36 tai 37, mutta Hong Kongissa täytyi ottaa aina koko 38, että mahtui jalkaan. Hintataso Hong Kongissa on muiden suurkaupunkien tapaan korkea. Suomen hintatasoon verrattuna edullisempaa oli ajaa metrolla tai taksilla sekä paikallisissa ravintoloissa syöminen. Muuten hinnat olivat melko pitkälti lähellä Suomen hintoja tai kalliimpia.

Muistutus lentokentän liukuportaissa

Alkuun vähän jännitti miten selviän reilut neljä kuukautta maailmalla. Olin matkustellut paljon aiemminkin, mutta vaihto-opiskelu on kuitenkin selkeästi pisin aika, jonka olen ollut pois Suomesta, jos vauvaikäisenä Alankomaissa asumista ei lasketa. Kaikki sujui kuitenkin hyvin ja nyt voi haikein fiiliksin katsella valokuvia vaihdon ajalta. Suosittelen ehdottomasti vaihtoon lähtemistä, koska opiskelijana on helppo lähteä vaikka toiselle puolelle maailmaa katselemaan eri meininkiä. Kun on työelämässä ei ole yhtä helppoa irtautua arjesta ja saada muuttoa toiseen maanosaan järjestettyä. Eipä siinä mitään menetä ja voi vaan kasvaa ihmisenä ja saada upeita kokemuksia. Kesken pääsee kotiinkin, jos hätä tulee (näin kävi eräälle kanadalaiselle tytölle osittain terveyssyistä) ja yhteyttä kotiin ja kavereihin saa helposti pidettyä esim skypen avulla.

Fiilikset Suomeen paluun jälkeen Tikkurilassa junaa odottaessa

Vähän oli karua palata tänne pakkasten ja pimeyden keskelle, mutta eiköhän tähän Suomen talveen toivottavasti totu pian! Kiitokset kaikille tutuille ja tuntemattomille, jotka olette lukeneet mun blogia ja seuranneet kuulumisia vaihdon aikana. 

8 kommenttia:

 1. Hei! Pakko kommentoida, että osaatko yhtään arvioida paljonko sulla meni Hong Kongissa rahaa ruokaan? :) Onko kuinka kallis taso ja saako myös halvalla ruokaa jos tekee itse/ostaa katukeittiöstä tms? Oon juuri itse hakemassa Hong Kongiin vaihtoon ja pitää yrittää arvioida näitä kuluja jo etukäteen, ruoka on ehkä vaikein arvioitava. :D Oon itse vegaani, joten varmasti tulee vahingossa tilailtua vaikka ja mitä, mutta eipä sille voi mitään. Pitää kyllä muistaa kirjoittaa itelle ylös ainakin eri lihojen nimet pinyininä ja merkkeinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Voisin arvioida, että meni noin 1000€ ton reilun neljän kuukauden aikana. Ruoka ruokakaupoissa on kalliimpaa kuin Suomessa, koska yli 90% ruuasta on tuontikamaa. Kauppareissulla meni helposti 15-20€, vaikka osti vaan hedelmiä, kaurahiutaleita, nuudeleita ja maitoa. Mun kokkailut oli pitkälti pikanuudeli ja pastalinjaa, mutta usein tuli syötyä yliopiston ruokaloissa, joissa annosten hinnat oli suunnilleen 2,5-4,5€ tai Starbucksissa, joka löytyi myös kampukselta. Sit jonkun verran (ehkä kerran tai kahesti viikossa) tuli syötyä muuta kuin kiinalaista eli esim italialaista, meksikolaista, intialaista yms ja niissä ravintoloissa hinnat vaihteli n.10-25€.Katukeittöissä saa halvalla ruokaa, mutta niistä ei usein tiiä yhtään mitä saa eli kannattaa olla pinyineinä tai merkkeinä mitä ei voi syödä tai sit olla vaikka joku paikallinen opastamassa. Tunsin myös yhen vaihtarin, joka on myös vegaani ja se sano, että sweet & sour vegetables on aina varma valinta :D Toivottavasti oli jotain apua :)

   Poista
 2. Kipeänä ollessani lukaisin koko sun blogin läpi :D Sun vaihtosi on kuulostanut oikeen kivalta! Oon itekin hakemassa nyt vaihtoon HK:iin ja oli hyödyllistä lukea sun kokemuksia. Vähän jännittää, miten siedän ihmispaljoutta ja luennoilla sekä asuntolassa mekastavia paikallisia mutta ehkä opin pitkäpinnaisuutta, jos siis pääsen tonne. Toivon sulle mahtavia seikkailuja tulevaisuudessakin!

  VastaaPoista
 3. Kiva kuulla, jos jaksoit lukea koko blogin läpi :) Toivottavasti pääset HK:iin vaihtoon! Itse tykkäsin ainakin vaihtoajasta todella paljon ja HK:iin on välillä ikävä. Kysele toki lisää, jos tulee jotain mieleen HK:iin tai vaihtoon liittyen :)

  VastaaPoista
 4. Noo sellainen juttu tuli mieleen, että jos haluaa vaihdon aikana vierailla Kiinassa niin kannattaako hakea viisumi etukäteen jo Suomessa ja muistatko paljonko maksoit omastasi suurinpiirtein? Katsoin että maksaa Suomessa 60€ riippumatta kestosta ja pohdin tuleeko halvemmaksi siellä päässä (toki hinnat ovat voineet tässä ajassa jo muuttua). Kiinnostaisi kanssa otitko jotakin rokotteita ennen vaihtoa ja joutuiko HK:ssa läträämään hyttyskarkotteilla? 3 viikon päästä tulee vaihtohaun tulokset, jännittävää :)

  VastaaPoista
 5. Viisumin saa kätevästi myös HK:sta käsin. Ite hankin two entry visan, joka oikeutti kahteen vierailuun Kiinassa ja maksoi 300 HKD eli reilut 30€. Viisumin voi hankkia jo Suomesta, mutta tällöin täytyisi tietää jo etukäteen matkustuspäivät ja yöpymiskohde Kiinassa. Helpommalla pääsee siis ehkä, jos hankkii viisumin vasta HK:ssa, kun matkustusajankohta on tarkentunut :)

  Mulla oli entuudestaan voimassa twinrix-rokote, joka on A- ja B-hepatiittia vastaan. Uusin jäykkäkouristuksen ja polion ennen lähtöä. Lavantautia suositeltiin, jos aikoi matkustaa Kaakkois-Aasiassa alueilla, joissa voi olla mahdollista saada lavatauti. Mä en ottanut tätä rokotetta. Malaria-lääkkeet hankin HK:ssa yliopiston kautta Filippiinien ja Kambodzan reissuja varten. Nekin sai halvemmalla kuin Suomesta :)

  Hyttyskarkotteita käytin pari kertaa HK:ssa. Toisella kertaa, kun oltiin vaeltamassa Lion Rockilla ja toisen kerran, kun oltiin Lamma Islandilla, jossa oli paljon hyttysiä. Ihan tavallisessa arjessa näille karkotteille ei ollut käyttöä.

  Oi, toivottavasti tulokset ovat mieluisat! :)

  VastaaPoista
 6. Jees kiitti vastauksista :) Tulivatkin tarpeeseen, koska ensi keväänä HK kutsuu!!

  VastaaPoista
 7. Eipä mitään! Kiva, jos pystyin olla avuksi :) Jee, onnea!! Varmasti hieno kokemus tulossa

  VastaaPoista