tiistai 29. joulukuuta 2015

Hektinen Ho Chi Minh City

20.12 oli aika jättää Hong Kong taakse ja aloittaa parin viikon reissailu perheen kanssa. Tällä hetkellä ollaan jo Phnom Penhissä Kambodzassa eli päivitystä tulee näin jälkijunassa. Matkamme alkoi lennolla Ho Chi Minh Cityyn ja siellä vierähti neljä yötä. Olimme lennon jälkeen väsyneitä ja menimme lentokentältä etukäteen tilatulla kyydityksellä asunnolle, jonka olimme vuokranneet HCMC:ssa oleilun ajaksi. Oli hauska sattuma, että asunnon omistaja on vietnamilaisranskalainen mies, joka on naimisissa suomalaisen naisen kanssa ja asuu perheineen Suomessa ja vuokraa Vietnamin tukikohtaansa aina Suomessa ollessaan. Hän antoi meille monia hyviä vinkkejä mm sähköpostin välityksellä sekä Vietnamiin että Ho Chi Minh Cityyn liittyen. Asunto sijaitsi hienommalla asuinalueella, jossa oli uima-allas, ravintoloita ja pieniä kauppoja. Kävimme syömässä illalliseksi paikallista pho-keittoa ja oli hyvää!
 
 
Pho-keittoa

Maanantaiaamuna 21.12 lähdimme taksilla kohti keskustaa ja nähtävyyksiä. Olimme saaneet vinkin, että taksilla ajaminen on tosi halpaa, jos osaa valita oikean taksin. Vihreät Mailinh-nimiset ja valkoiset punaisella ja vihreällä raidalla varustetut Vinasuntaxi-taksit olivat luotettavia ja halpoja takseja. 8km:n matka asunnolta ydinkeskustaan maksoi yleensä noin 150 000 dongia eli n 6€. Ei siis ollenkaan paha hinta neljältä hengeltä! Huijaritaksikin tuli koettua Vung Tausta palatessa, mutta siitä lisää myöhemmin.

Aloitimme päivän Ho Chi Minhin Notre Damelta ja sen läheisyydessä olevalta postitoimistolta. Vietnamissa näkyi välillä merkkejä Ranskan siirtomaavallanajalta esimerkiksi vanhojen ranskalaistyylisten rakennusten muodossa. Kävelimme keskustan katuja ja poikkesimme syömään  paikalliseen ravintolaan. Syöminen oli halpaa, sillä yleensä ruoka-annoksen sai noin 50 000- 75 000 dongilla eli 2-3€:n hintaan. Riippui tietenkin missä ravintolassa söi. Huippuhienoja ja -kalliita ravintoloita oli tietysti myös keskustan alueella.

Piipahdimme paikallisessa markkinahallissa, jossa myytiin tavaraa kopiokengistä turistikrääsään ja tuoreista hedelmistä räätälöityihin vaatteisiin. Mun oli tarkoitus teettää mun yhdestä juhlavammasta topista uusi versio, kun onnistuin polttamaan siihen reiän Hong Kongissa yliopiston asuntolan epäkunnossa olevalla silitysraudalla. Jäi teettämättä, kun multa pyydettiin yli 700 000dongia eli noin 30€. Saisin uuden topin halvemmalla kaupasta ja tiesin, että räätälöityjen vaatteiden hinnat ovat halpoja Vietnamissa. Esimerkiksi yksi vaihtari teetti pitkän iltapuvun silkistä ja se tuli maksamaan kankaineen ja töineen noin 50€ eli siihen nähden tuo toppi olisi tullut suhteellisen kalliiksi. Varmasti niitä halvempia räätälipaikkoja oli jossain, kun olisi vain tiennyt mistä etsiä.
 
Notre Dame
 
 
Postirakennusta ulkoa ja sisältä
 
 
Paikallinen katukoju

 Tällä miehellä täytyi olla hyvä tasapaino!
 
Saigon Opera House

Kalanpyydyspyörän kanssa poseerausta Saigon Opera Housen edessä

Kiinalaistyylinen kapea talo Ho Chi Minhissa

Lounasta

Pilvenpiirtäjiäkin löytyi pari

Katukojuista pystyi ostaa melkein mitä vain 
Liikenne oli aivan kaoottista ja tarkkana sai olla, ettei jäänyt auton tai skootterin alle. Skoottereita oli vaikka kuinka paljon ja parhaan skootterin kyydissä näin viisi henkilöä :D Punaisen valon palaessa liikennettä oli vähemmän, mutta sillä ei ollut lainkaan samaa merkitystä kuin esim Suomessa. Aina sai katsoa ympärilleen ettei jäänyt minkään kulkuneuvon alle. Valitettavasti kuvat eivät anna oikeutta liikenteen ruuhkaisuudelle. Se meteli, pakokaasun määrä ja liike puuttuu. Myös kiinnitin huomiota siihen, että Ho Chi Minh Cityssä oli aika epäsiistiä verrattuna moniin muihin Aasian suurkaupunkeihin, joissa olen käynyt aiemmin. Roskia lojui siellä täällä pitkin katuja. Jätteiden lajitellussa olisi rutkasti parantamisen varaa!! 

Tiistaina 22.12 kävimme ostamassa laivaliput Vung Tauun, kiertelimme keskustassa ja kävimme War Remnants -museossa. Museo kertoi Vietnamin sodasta ja sen kauheuksista. En ehkä heikkohermoisimmille suosittele. Monia karuja ihmiskohtaloita oli taltioitu kuviin ja kertomuksiin museon seinille. Museon pihalla oli vietnamilainen sotaveteraani amputoitujen käsitynkiensä ja toisen jäljellä olevan silmänsä kanssa myymässä Vietnamin sotaan liittyvää kirjallisuutta ja muita paperituotteita. Sääliksi kävi vanhaa miestä, kun näki ihan elävänä sodan jäljet hänestä.

Joulukoristeita ostoskeskuksessa

Pad thai -annos lounaaksi
Polkupyörätaksin lepohetki

War Remnants Museumista
Valaisinkauppa

Hedelmiä ja kukkia markkinahallin edustalla
Kävimme uudestaan kauppahallissa ostamassa vähän tuliaisia. Olisin halunnut ostaa riisihatun jo sieltä, mutta totesin, että olisi helpompaa ostaa se vasta seuraavasta kohteestamme Vung Tausta. Tällöin hattua ei tarvitsisi kantaa mukana niin moneen paikkaan. Vika kokonainen päivä Ho Chi Minh Cityssä meni enimmäkseen asunnon pihan uima-altaalla loikoillessa kirjaa lukiessa ja valmistautuessa seuraavan aamupäivän laivamatkaan Vung Tauun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti