perjantai 9. lokakuuta 2015

Opiskelu ja säännöt HKBU:ssa

Hejssan!
 
Tällä kertaa kirjoittelen käytännön asioista liittyen opiskeluun ja sääntöihin HKBU:ssa.
 
 
Ennen vaihtoon lähtöä sain kirjeen HKBU:sta lähetin tuomana ihan kotiovelle asti. Kirjeen mukana oli mm. viisumi, Handbook for Incoming Exchange Students, tervetulokirje ja aikataulu orientaatiopäiviä varten. Tuo Hanbook on 50-sivuinen vihkonen, josta löytyy kaikki tarvittava tieto vaihtareille yliopistolle saapumisohjeista eri säätilojen pukeutumisvinkkeihin ja kulttuurishokin käsittelyvinkeistä metrokarttaan ja terveydenhuoltoasioihin. Tässä vihkosessa oli tärkeiden päivämäärien lisäksi kerrottu yliopiston säännöistä. Sääntöjä tuntui olevan mielestäni hirveästi ja mietin, miten ne todellisuudessa toteutuvat. Nyt puolentoista kuukauden Hong Kongissa oleskelun ja opiskelun jälkeen voin kommentoida tekemiäni havaintoja liittyen osaan säännöistä.
 
 
 
Kampusalueen vierestä. Vasemmalla yliopiston rakennuksen tiiliseinää. Tästä tulee käveltyä päivittäin.
 
 
1. Luennot ja läsnäolovelvollisuus

Sääntöjen mukaan läsnäolovelvollisuus kursseilla on 70% ja jos on paikalla alle tuon 70% saa automaattisesti hylätyn arvosanan. Sairastumiset eivätkä lääkärintodistukset auta.

Mun kursseilla ei tarkasteta läsnäolijoita Basic Cantonesea lukuun ottamatta. Luennoitsijoita ei kiinnosta oletko paikalla vai et, kunhan hoidat tehtävästi ja kokeesi. Kantonin kurssilla ja ilmeisesti myös muilla kielten kursseilla opettaja tekee nimenhuudon tunnin lopuksi. Kielten kursseilla läsnäoloa on perusteltu sillä, että kieliä ei opi kuin olemalla läsnä ja harjoittelemalla. Financial Managementin kurssilla meillä jokaisella on pahvinen omalla valokuvalla varustettu kortti, johon saa pisteitä, jos vastaa proffan kysymyksiin. Pisteillä saa korotettua kurssin kokonaisarvosanaa osoituksena aktiivisuudesta.
 
Luennoilta ei saa myöhästyä kuin max 15min. Jos myöhästyt enemmän, se luokitellaan poissaoloksi luennolta.

Ei pidä ollenkaan paikkaansa :D Mun luennot kestää 1,5h-3h. Välillä paikalliset opiskelijat saapuvat luennolle, kun sitä on jäljellä enää 30 minuuttia tai poistuvat 20 minuutin jälkeen. Menevät ja tulevat, kun siltä tuntuu. Ite olen myöhästynyt pari kertaa pari minuuttia luennolta, kun olen joutunut odotella hissiä kymmenen minuuttia, koska ne ovat olleet yksinkertaisesti niin täynnä, ettei sinne vain mahdu :D Luennot myös alkavat yleensä 5-10 minuuttia aikataulusta jäljessä.

Nämä luentoja koskevat havainnot liittyvät vain mun käymiin kursseihin. Eroja kurssien välillä on!! Kaverini kertoi, että sen rahoituksen yksi proffa ottaa aina läsnäolijat ja kyselee nimilistan perusteella randomilla kysymyksiä läsnäolijoilta. Jos ei osaa vastata kysymykseen saa miinuspisteitä, jotka alentavat lopullista kurssiarvosanaa. Aika huono opetusmetodi mun mielestä, mutta jokainen opettaa ja luennoi omalla tyylillään.

2. Hiljaisuus asuntoloissa

Hiljaisuus on klo 23:00-07:00. Jos metelöi yöllä saa pisteitä. Kun tietty pistemäärä ylittyy tulee häädetyksi asuntoloista eikä saa muuttaa sinne enää takaisin. Myöskään vieraita ei sallita hiljaisuuden aikana.

Tässä kohtaa tekisi mieli vain nauraa :D Lähes joka yö paikalliset opiskelijat huutavat/kirkuvat/metelöivät käytävällä. Välillä he jopa huutelevat asuntoloiden tornista toiseen, huh! Asuntoloissa on myös yövartijat, mutta heitä ei metelöinti kiinnosta. Suosittelen vain korvatulppien hankkimista. Ke-to yönä meidän käytävällä vietettiin jonkun tytön synttäreitä ja sain unen päästä kiinni klo 02:00 jälkeen, kun meteli hieman laantui. Torstaina aamulla oli vaikea keskittyä Financial Managementin luennolla, kun väsytti niin paljon. No tänään on onneksi ollut vapaapäivä, niin on voinut nukkua pidempään ja levätä.

Synttärien jälkeinen tunnelma käytävällä
 
Sateisina päivinä käytävillä näyttää tältä, koska huoneissa eikä vessoissa ole tilaa sateenvarjojen kuivatukselle.

Eräs saksalainen vaihtari oli valittanut käytävänsä tutorille jatkuvasta öisestä metelöinnistä ja sen jälkeen öisin on ollut hieman rauhallisempaa. Olen parina yönä miettinyt, kun olen valvonut ja ajatellut mielessäni piruja kiinaksi, että menisin sanomaan, että turvat tukkoon, muut yrittävät nukkua :D En vaan haluaisi saada valittajan mainetta... Täytyy tutkailla tilannetta!

Yövieraiden kohdalla häätö on tosiasia. Yksi ruotsalainen poika sai häädön asuntoloilta (tosin vain viikoksi), kun hän oli majoittanut paikallisen opiskelija, joka asuu kampuksen ulkopuolella, huoneeseensa yhdeksi yöksi baarireissun jälkeen. Nyt tämä ruotsalainen joutuu asumaan ensi viikon kenties jossain hotellissa. Onneksi oli vain lyhyt häätö, koska muuten varmasti ottaisi päästä maksaa kahden paikan asumiskulut loppuvaihtoajalta!!


3. Alkoholi ja tupakointi

Alkoholin käyttö ja hallussapito kampusalueella ja asuntoloissa on kiellettyä. Jos siitä jää kiinni joutuu kuulusteluihin, joita yleensä seuraa häätö asuntoloista.

HKBU on savuton yliopisto ja tupakointi kampusalueella on kiellettyä.

Alkoholin tiukka linja hieman ihmetytti etukäteen. En ole halunnut ottaa riskiä alkoholin suhteen kampuksella, mutta pari kertaa olen vienyt pari kaljaa tai siideriä muiden ruokaostosten mukana repussa huoneeseeni. Siellä ne ovat olleet vain hetken ennen kuin ollaan menty kavereiden kanssa istumaan iltaa lähipuistoon. Kampuksen vieressä on myös lähipubi Billy Boozer, (kavereiden kesken Billy's) jossa monet meidän yliopiston ja läheisen City Universityn vaihtareista viettää maanantai-iltoja, jolloin on halvemmat hinnat kuin muina päivinä. Halvin kaljatölkki taitaa olla maanantaisin 15HKD ja hanasta saa myös esim. Carlsbergiä. Pubin vieressä on myös 7-Eleven, josta voi hakea juotavaa. Mulla ei valitettavasti ole kuvia Billy'sistä, mutta mielestäni se muistuttaa tunnelmaltaan vähän saksalaisia kulmapubeja.

Lähipuiston sisäänkäynti
 
Välillä asuntoloissa liikkuu huhuja, että on tulossa huonetarkastukset, joissa tsekataan, ettei huoneissa ole alkoholia. Tähän asti ne ovat olleet vain huhuja, mutta jos alkoholia aikoo huoneessa säännöistä huolimatta säilyttää, suosittelen sen pitämistä esim lukollisessa matkalaukussa.

Tupakoinnista en osaa kovin paljoa sen enempää kertoa, koska en polta. Tupakoivat vaihtarit käyvät tupakalla yleensä kadun toisella puolen, joka on "off campus". Tupakointikieltokylttejä on ympäri kaupunkia ja väärässä paikassa tupakoimisesta voi saada max 5000HKD sakon. Kallista lystiä!
 
 
4. Työmäärä kursseilla
 
Kursseilla on lopputentin lisäksi välitenttejä ja ryhmätyö.
 
Mun kursseilla arvosana koostuu läsnäolosta, tehtävistä, välikokeesta, ryhmätyöstä ja lopputentistä. Lopputentin osuus arvosanasta on 30-50% ja läsnäolo 10%. En tiedä miten tuo läsnäolo voidaan arvioida, kun kaikilla kursseilla ei kerran läsnäoloja kysellä. Tämä on näitä "vain Hong Kong juttuja" eli kaikkea ei voi vaan tajuta :D Välikokeen ja ryhmätyön merkittävyys vaihtelee kursseittain. Keskiviikkona yhden mun kurssin proffa päätti, ettei jaksakaan pitää mid-termiä eli välikoetta. Sen painoarvo loppuarvosanasta oli 20%, jonka painoarvo siirtyy nyt lisänä lopputenttiin. Jaiks!
 
Olen saanut vasta yhden tehtävän takaisin ja se oli samalla myös ensimmäinen arvosanani täällä. Se oli A- kantonin tehtävästä. Kantoni on ollut vielä opittavissa olevaa ja ymmärrettävää, mutta musta tuntuu, että se vaikeutuu pian. Mun kurssien deadlinet kasautuvat marraskuun ekalle ja vikalle viikolle. Sitten joulukuun 9. päivä alkaen on final exams, joiden tarkkoja päivämääriä ei ole vielä julkistettu.
 
Eka arvosana kantonin kurssilta
 
Lokakuun alkupuolelle asti opiskelu on ollu melko helppoa ja on ollut aikaa nähdä paikkoja ja matkustella. Nyt täytyy vähän alkaa keskittyä enemmän opiskeluun ja suunnitella aikatauluja. Olen tehnyt Excel-taulukon, johon olen koonnut paikkoja ja nähtävyyksiä, jotka haluaisin nähdä ja joissa haluaisin käydä täällä Hong Kongissa ja myös lähialueilla. Tällä hetkellä on suunnitteilla Taiwanin reissua sekä Kiinassa käyntiä. Reissusuunnitelmista lisää, kunhan ne varmistuvat :)
 
Tämän viikonlopun suunnitelmissa on The Great Gatsby -elokuvan teemaan liittyvät vaihtaribileet perjantaina, ranskalaisen Mélanien näkemistä lauantaina ja paikallisen buddyopiskelijan treffaamista sunnuntaina. Ohjelmaa ainakin riittää :) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti